Aktualności
Medycyna estetyczna w świecie gwiazd – poznaj 5 najczęściej wybieranych zabiegów plastycznych
27.09.2023Medycyna estetyczna nie jest obca gwiazdom, znanym z ekranów czy scen muzycznych. Nic dziwnego, bo dziedzina ta nieustannie się rozwija, a...
Jak często należy odwiedzać dentystę?
23.05.2022Wiele osób z powodu nieuzasadnionego lęku przed bólem unika wizyt u dentysty. Prawda jest jednak taka, że można uniknąć niewątpliwie...
Aparat ortodontyczny stały - 4 rzeczy, które warto wiedzieć
31.05.2021Śmiało można stwierdzić, że nastała prawdziwa moda na równiutko ustawione, zdrowe zęby i piękny, biały uśmiech. Leczenie wad...
Aktualności
Wysoki cholesterol pierwszym krokiem do miażdżycy
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne jest jednak, by utrzymać go na odpowiednim poziomie. Nadmiar frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) może zwiększać ryzyko miażdżycy.
(fot. shutterstock)
Wysoki cholesterol sprzyja odkładaniu blaszek miażdżycowych. W efekcie większe jest ryzyko zachorowania na miażdżycę, a to już pierwszy krok choćby do udaru mózgu. Dlatego tak ważne jest kontrolowanie poziomu cholesterolu i dążenie do zachowania równowagi między frakcją LDL a HDL (tzw. dobrym cholesterolem).
Kiedy można mówić o podwyższonym poziomie cholesterolu?
Wysoki cholesterol to taki, który przekracza ogólnie dopuszczalne normy. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, za normy przyjmuje się następujące wartości:
- dla cholesterolu całkowitego – wynik poniżej 190 mg/dl,
- dla trójglicerydów – wynik poniżej 150 mg/dl,
- dla cholesterolu LDL – wynik poniżej 115 mg/dl,
- dla cholesterolu HDL – wynik powyżej 45 mg/dl (dla kobiet) oraz powyżej 40 mg/dl (dla mężczyzn).
By sprawdzić aktualny poziom cholesterolu i trójglicerydów, należy wykonać lipidogram – badanie polegające na pobraniu próbki krwi.
Jak dochodzi do powstawania blaszek miażdżycowych?
Cholesterol – jako substancja tłuszczowa nierozpuszczalna w wodzie – nie może być samodzielnie transportowany. Jest to możliwe jedynie w obecności specjalnych białek, tworząc tzw. lipoproteiny różniące się między sobą gęstością. Cholesterol LDL jest transportowany przez cząsteczki o niskiej gęstości, dlatego bardzo łatwo dostaje się do krwioobiegu. W efekcie dochodzi do odkładania się jego nadmiaru w naczyniach krwionośnych, co z kolei prowadzi do powstawania zmian miażdżycowych w tętnicach.
Powstawanie złogów cholesterolowych (czyli właśnie blaszek miażdżycowych) prowadzi do zwężenia i usztywnienia ścian tętnic. I właśnie ten proces określany jest mianem miażdżycy.
Warto wiedzieć, że blaszki miażdżycowe zwykle pojawiają się w tętnicach wieńcowych oraz szyjnych, odpowiadających za zaopatrywanie mózgu w krew. Jeśli dojdzie do zatkania światła tętnicy skrzepami, zwiększa się ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.
By wysoki cholesterol nie stanowił zagrożenia
Wysoki cholesterol nie musi stanowić zagrożenia. Ważne jest jednak to, by na wczesnym etapie zredukować jego poziom, stopniowo zbliżając się do określonych przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne norm. Co zatem zrobić, by było to możliwe?
W pierwszej kolejności zaleca się zmianę dotychczasowego styl życia. Ważne jest, by zmodyfikować codzienny jadłospis. Dania tłuste i smażone warto zastąpić posiłkami przygotowywanymi na parze lub gotowanymi. W codzienne menu dobrze jest włączyć także sporą ilość warzyw i owoców. Specjaliści zalecają również wzbogacenie diety w żywność funkcjonalną – taką, która poza wartościami odżywczymi, wykazuje działanie prozdrowotne. Wysoki cholesterol obniżą margaryny zawierające sterole roślinne. Przyjmowanie ich przez 2-3 tygodnie w ilości 1,5-3 g dziennie pozwala zmniejszyć poziom cholesterolu nawet o 7-12,5 proc.[1]
[1] Na podstawie Rozporządzenia Komisji UE NR 686/2014 z dnia 20 czerwca 2014 r.